Font: Departament de Drets Socials.
L’abús i el maltractament a la gent gran és un problema greu, moltes vegades amagat, que afecta als drets fonamentals, la dignitat personal, la salut i la qualitat de vida. El 15 de juny, es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans.
Segons la Declaració d’Almeria (1995) el maltractament és: “Qualsevol acte o omissió que generi un dany, intencionat o no; que es produeixi en el medi familiar, comunitari o institucional; que vulneri o faci perillar la integritat física o psíquica, el principi d’autonomia o la resta dels drets fonamentals de l’individu, i que es pugui constatar de manera objectiva o percebre de manera subjectiva independentment de la intencionalitat o no de l’entorn en què es produeixi”. I la Declaració de Toronto (2002) manifesta que és: “Acció única o repetida, o la manca de resposta adequada, que es produeix en qualsevol relació en què hi hagi una expectativa de confiança i que provoca danys o angoixa a una persona gran”.
Possiblement els més fàcils d’identificar són el maltractament físic i l’econòmic però també hi ha maltractament psíquic/emocional, el sexual, la vulneració de drets, la negligència (tenir cura inadequada) i l’abandonament (deserció per part de la persona cuidadora, desemparament).
Un dels maltractaments estructurals/socials és la discriminació per l’edat (edatisme) basada en prejudicis, i estereotips negatius pel fet de ser una persona gran. Algunes de les conductes, sovint inconscients, que ho exemplifiquen són la infatilització en el tracte, no respectar el seu ritme o no deixar que una persona gran prengui les seves decisions quan encara és capaç per fer-ho. Els factors de risc per patir maltractament són: ser dona, de 75 anys o més, situacions de dependència funcional, psíquica o econòmica i l’aïllament social.
Si identifiqueu o sospiteu una situació de maltractament, consulteu a Treball Social.
Teniu més informació en aquest vídeo. #VidaPlenaAmbDrets