• Inici
  • Notícies
  • El Consorci Sanitari Integral s’adhereix a la Xarxa Domum per humanitzar l’atenció en oncologia

El Consorci Sanitari Integral s’adhereix a la Xarxa Domum per humanitzar l’atenció en oncologia

  • Hospital de Sant Joan Despí - Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet
  • Dimarts, 23 de juliol 2024

La humanització d’espais és una de les línies del Pla estratègic per als propers anys.

Avui, dimarts 23 de juliol, constatem l’adhesió del CSI a la Xarxa Domum amb la inauguració de un espai humanitzat a l’Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet i projectem una segona fase que inclourà l’adhesió de l’àrea ambulatòria d’oncologia de l’Hospital de Sant Joan Despí.

El Consorci Sanitari Integral (CSI) s’ha adherit al projecte d’humanització oncològica que porta a terme la Fundació Nous Cims amb el seu programa Domum. En una primera fase, s’han adequat tres espais a la quarta planta de l’Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet i avui, dia 23 de juliol, s’ha procedit a la signatura d’un nou projecte per humanitzar l’àrea ambulatòria d’oncologia de l’Hospital de Sant Joan Despí. Tot aquets espais contribuiran a apropar a pacients i famílies un acompanyament més integral.

El càncer pot tenir un impacte molt considerable en la vida laboral, social i familiar de la persona malalta, de vegades durant períodes de temps llargs, i, un cop superada la malaltia, potser haurà de conviure amb seqüeles importants. Per tant, més enllà del cost físic, el càncer té un cost social i psicoemocional que requereix d’un abordatge multidisciplinari.

El projecte

El conveni de col·laboració té l’objectiu d’humanitzar els espais dels serveis d’oncologia hospitalaris des de dues vessants:

  • Adequar els espais d’espera amb objectiu terapèutic perquè siguin més acollidors i polivalents.
  • Promoure activitats psicosocials que complementin els tractaments mèdics per millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones malaltes i els seus familiars.

Al mes de maig es van habilitar, a la 4a planta de l’Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet, la sala d’estar i la sala de recolliment amb un disseny càlid pensat per acompanyar els usuaris i familiars en totes les fases de la malaltia: amb espais d’intimitat però també fomentant les relacions; amb mobiliari còmode , zones de càrrega, espais de lectura i manualitats i zones de treballs on poder seguir amb el teu dia a dia.

També es va inaugurar una sala polivalent per a dur a terme les activitats adreçades als pacients oncològics del CSI i els seus acompanyants. Aquestes activitats estan coordinades per una comissió de professionals sanitaris del CSI i entitats i associacions vinculades a l’Hospital. Actualment es duen a terme dos tallers: musicoteràpia i dansa.

En la identificació de necessitats dels espais han col·laborat professionals de diferents àmbits del CSI com responsables de geriatria, personal assistencial, equip de Comunicació i de Infraestructures; així com usuaris i els seus familiars. L’Estudi d’interiorisme AURA ha sigut l’encarregat de realitzar el disseny de l’espai Domum, en col·laboració amb l’estudi d’humanització Chispum Studio, el qual ha dissenyat diferents vinils on la música és la protagonista i el fil conductor dels diferents espais.

La segona fase, és replicar aquest model a l’àrea ambulatòria d’oncologia a l’edifici B de l’Hospital de Sant Joan Despí, que també pertany el Consorci Sanitari Integral; gràcies al conveni de col·laboració signat entre el seu director general, Manuel Álvarez i Marta Mosquera, directora general de la Fundació Nous Cims.

 

Xarxa Domum

El Consorci s’incorpora a les més de dotze organitzacions ja integrades a la Xarxa Domum a Catalunya i l’Estat (Consorci Sanitari del Maresme, Hospital del Mar, Hospital General de Granollers, ICO l’Hospitalet, Parc Sanitari Pere Virgili, Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari La Paz i l’Hospital Vall d’Hebron, entre d’altres).

Pau Gomes, director de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, considera que l’objectiu del Programa DOMUM és “millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones en procés oncològic i de les seves famílies. Volem acompanyar les persones en els moments de soledat i d’introspecció, amb temps llargs en els hospitals durant els tractaments i, també, en moments d’incertesa: relacionar-se amb familiars i amics, parlar del càncer amb els fills, tenir cura de la imatge i de la pell, la fatiga i l’esport, la sexualitat, o els tràmits pràctics i burocràtics”.

 

Per què és tan important la humanització d’espais?

Humanitzar l’assistència hospitalària és adaptar-se a les necessitats dels pacients i, per tant, augmentar la satisfacció de la seva estada hospitalària i de l’experiència viscuda. La humanització hospitalària és el procés que aborda de forma integral el benestar del malalt, considerant la persona en la seva totalitat, en les dimensions biològica, psicològica, social i conductual.

Segons diferents estudis, entre el 60-70% de la salut està relacionada i condicionada per l’entorn. Per tant, la creació d’entorns que afavoreixin sensació de benestar físic i emocional és fonamental en espais hospitalaris.

El Pla estratègic 2024-2026 del Consorci Sanitari Integral contempla la humanització d’espais com una línia de treball dins d’un dels seus eixos, relacionat amb l’experiència del ciutadà.

 

 

Galeria d’imatges

  • COMPARTIU