La Unió Catalana d’Hospitals, associació d’entitats sanitàries i socials, per encàrrec del Consell de Sector d’Atenció a la Dependència ha elaborat una ‘Guia de prevenció de violència i assetjament als centres d’atenció a la dependència’ amb l’objectiu de protegir la integritat física i psicològica dels professionals.
La directora de la Residència Collblanc Companys Socials, Maribel Uribe, ha format part de la comissió d’experts que ha elaborat aquesta guia, que dóna així continuïtat a la Guia de prevenció de la violència i de l’assetjament al centre de treball en el sector sanitari, editada el 2013 per Unió i en la qual el Consorci Sanitari Integral també va participar-hi.
Segons explica la directora general de La Unió, Helena Ris i Romeu, "diversos informes, al sector social, on s’atén a persones en situació de dependència (gent gran, persones amb discapacitat física i psíquica), al igual que en l’àmbit sanitari, presenta un promig d’incidents de violència en el treball comparativament superior a altres sectors d’activitat. En aquest sentit, un dels riscos als quals estan sotmesos els professionals en l’acompliment del seu treball deriva de la relació amb altres persones". Davant les conseqüències d’aquestes situacions, Ris considera "indispensable definir pautes d’actuació en qualsevol situació violenta provocada per residents, usuaris del servei o per familiars o persones vinculades als professionals de les entitats socials o entre professionals".
Així, la nova guia dibuixa diferents situacions de violència o incidents en els quals pot estar implicat un professional (agressions físiques, verbals o psicològiques) i estableix tres protocols orientats a:
• prevenir, detectar i fer front a possibles situacions de violència procedent d’usuaris cap a professionals.
• actuar davant d’una situació d’agressió verbal i/o física entre treballadors.
• actuar davant d’una situació d’assetjament entre el personal del centre.
La guia és accessible per tothom i es pot descarregar a la pàgina web de La Unió.