L’Hospital de Sant Joan Despí ha guanyat el Premi MAPBM en la Categoria d’Hospitals Sense Cirurgia Cardíaca i ha estat finalista en la categoria d’Hospital amb major augment anual en l’índex MAPBM. Són les dues categories a les que optava, i és la millor posició des que participa en aquests premis (2016) on es presenten 47 hospitals de tot Espanya. De fet, cada any ha estat finalista en cada edició en alguna categoria.
El Projecte Maturity Assessment Model in Patient Blood Mangagement (MAPBM) és, un programa per millorar els resultats en salut a través de la gestió de la sang del pacient, i anualment el Grup d’Investigació MAPBM i Vifor Pharma convoquen aquests premis, amb l’objectiu de reconèixer els millors hospitals que integren les estratègies de maneig de sang de pacient (en anglès Patient Blood Management -PBM- ). A més, com a eina metodològica, permet als centres analitzar anualment els indicadors clau i fer comparatives de resultats per a la gestió clínica en el maneig de sang del pacient i premia els millors resultats en seguretat i eficiència.
Els premis en les tres categories han estat:
Premi: Hospital sense Cirurgia Cardíaca amb els millors resultats en l’índex MAPBM
Premi: Hospital amb Cirurgia Cardíaca amb els millors resultats en l’índex MAPBM
Premi: Hospital amb major augment anual en l’índex MAPBM
Els premis se li han lliurat a Carles Jericó, metge internista que coordina el programa PBM a l’Hospital de Sant Joan Despí i comenta que la cultura PBM està ben difosa i enraigada al centre, tal i com defensen les Guies Europees per a la implantació de PBM, i la millor prova d’això són aquests premis.
Patient Blood Management
El PBM és reconegut mundialment com la millor estratègia per evitar la sobretransfusió en els hospitals i és una recomanació de l’OMS des de 2010 i de la Unió Europea des 2017. És un pla multimodal centrat en el pacient per millorar la seva evolució clínica i es basa en tres pilars d’actuació fonamentals:
• Optimització del volum sanguini.
• Minimització de l’hemorràgia.
• Optimització de la tolerància a l’anèmia.
Els objectius del programa MAPBM són:
• Identificar la variabilitat transfusional per procediments.
• Avaluar la maduresa de les pràctiques clíniques existents per evitar la sobretransfusió.
• Facilitar la implementació dels diferents components d’un programa de PBM.
• Avaluar de forma continuada els resultats transfusionals i l’evolució clínica.
• Monitoritzar el grau d’implantació i extensió dels programes de PBM.
• Permet comparar-se amb altres centres (benchmarking).
• Facilitar la comunicació entre els equips mèdics i la direcció en la implantació del PBM i seguiment dels resultats.